Kala,  Lohi,  Pasta,  Ranska,  Rhone,  Ruokareseptit,  Valkoviini,  Viinit

Helppoa ja hyvää kotiruokaa, osa 2: kylmäsavulohi-avocadopasta

Helppoa ja hyvää kotiruokaa blogisarjan toinen postaus on täällä. Tällä kertaa valmistin raikkaan ja herkullisen kylmäsavulohi-avocadopastan, joka sopii mainiosti keväiseen ruokapöytään. Lämpötilat ovat kivunneet kivasti jo kymmeneen asteeseen ja aurinkokin paistaa.

Kylmäsavulohi-avocadopasta

Tarvitset:

1 sipuli
1 avocado
2 rkl sitruunamehua
2,5 dl kermaa
200 g Créme Bonjour Tilli tuorejuustoa
1 rkl voita tai öljyä
200 g kylmäsavustettua lohta

Valmistusohjeet:

Leikkaa sipuli kuutioiksi ja kuullota sitä pannulla voissa.

Lisää joukkoon kerma ja tuorejuusto ja anna kiehua hetki.

Paloittele lohi ja avocado ja lisää ne pannulle kastikkeen joukkoon. Mausta kastike sitruunamehulla. Tarjoa kastike mieleisesi pastan kanssa.

Viinilasillinen

Pastan kaverina kokeilin ranskalaista M.Chapoutier Belleruche Côtes-du-Rhone Blanc 2016 valkoviiniä Rhônesta.

M.Chapoutier on perheomisteinen viinitalo, joka perustettiin vuonna 1808 ja nykyään talolla on noin 160 hehtaaria tarhoja pääosin Pohjois-Rhônessa. Tarhoja löytyy myös mm. Hermitagesta ja lisäksi he ovat investoineet mm. Côteaux d’Aix:n, Provencen, Banyulsin ja Champagnen alueisiin.

Lue lisää tuottajasta

Belleruche Blanc 2016 on sekoitus Grenache Blanc, Clairette ja Bourboulenc -rypäleitä. Siinä on käytetty myös Roussanne ja Viognier lajikkeita. Köynnökset ovat kasvaneet pääasiassa kivisessä maaperässä ja savi-kalkkikivi rinteillä. Nämä maaperät ovat huokoisia ja lämpenevät nopeasti keväällä, mikä auttaa rypäleitä saavuttamaan täydellisen kypsyyden.

Sato korjataan yöaikaan koneellisesti rypälemehun hapettumisen estämiseksi ja aromaattisten komponenttien säilyttämiseksi. Viini käy matalassa lämpötilassa terästankeissa.

Viini on väriltään kirkkaan kullankeltainen. Avoin, melko aromaattinen ja kypsän hedelmäinen tuoksu tarjoaa omenaa, aprikoosia ja sitruksia.

Tuore, melko runsas maku on kuiva ja toistaa tuoksun aromit. Siitä löytyy lisäksi mausteisuutta ja tuntuvaa yrttisyyttä. Napakat hapot tuovat kokonaisuuteen ryhtiä.

Kokonaisuudessaan Chapoutier Belleruche Blanc on melko tyylikäs ja ryhdikäs viini, joka sopii hyvin nautittavaksi esimerkiksi paistettujen ja savustettujenkin punalihaisten kalaruokien kaverina. Voisin kuvitella viinin toimivan hienosti myös parsan seurana ja runsautensa ansiosta sitä voi huoletta kokeilla myös vaaleiden liharuokien kumppanina.

Viini maistui kohtalaisen hyvin kylmäsavulohi-avocadopastan kanssa, itseasiassa parhaiten vain pelkän pastakastikkeen kanssa. Maistoin viiniä myös edellisen postauksen pinaattilettujen seurana ja niiden kanssa viini toimi ehdottomasti paremmin kuin tämän annoksen kyljessä.

Kaivoin viinilasisalkustani vanhoja tasting-alustoja, joihin olin arvostellut ja pisteyttänyt viinejä vähän keskeneräisesti kuten näkyy ja mietin, miksi en alkaisi pisteyttämään viinejä myös täällä blogin puolella. Tässäpä siis – pisteytyksessä käytän samaa periaatetta, kuin ylläolevassa kuvassa. Päivittelen pisteytyksestä juttua tänne blogiin, kunhan kerkeän 🙂

Pisteet: 11 p. Hyvä ja monikäyttöinen, melko aromaattinen viini
Hinta-laatusuhde: 0, Laatu vastaa hintaa – Alkon hintaan hieman hintava

Faktat:

Viinityyli: Valkoviini
Tuottaja: M.Chapoutier
Luokitus: AC Côtes-du-Rhône
Viinialue: Rhône, Ranska
Rypäleet: Grenache Blanc, Clairette, Bourboulenc, Roussanne, Viognier
Vuosikerta: 2016
Ostohinta: 10,83€, Viking Line / 13,91€, Alko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *