Chardonnay,  Chenin blanc,  Crémant,  Keitto,  Kuohuviini,  Loire,  Pinot Noir,  Ranska,  Ruokareseptit,  skype,  Viinit

Ajankuvaa: Skype-illallinen

Poikkeuksellisina aikoina poikkeukselliset järjestelyt. Olemme ystäväni kanssa tottuneet järjestämään välillä illallisia, joissa valmistamme tottakai herkullista ruokaa, mutta yhdistämme ne sopiviin viineihin. Viinin ja ruoan yhdisteleminen on ehdotonta lempipuuhaani ja tulee aina hyvä mieli, kun löytää hyvän yhdistelmän.

Nyt koronaviruksen villitessä Suomessakin, mietimme, kuinka voisimme järjestää illallisen etänä – no Skypen kautta! Kokkasin kaksi ruokalajia ja valitsin niille viinit. Tässä postauksessa esittelen vain alkuruokamme.

Tällä kertaa kokkailin alkuruoaksi ranskalaisen Créme Vichyssoise, eli purjo-perunasosekeiton. Keitot ovat kivoja ruokia siitä, että niitä syö helposti vielä seuraavanakin päivänä.

Créme Vichyssoise eli purjo-perunasosekeitto

Tarvitset:

4 perunaa
300 g purjoa
75 g voita
1 l kanalientä
1 tl timjamia
3 dl kermaa
suolaa ja valkopippuria

Valmistusohjeet:

Kuori ja huuhdo perunat ja pese purjo käyttäen vain valkeaa osaa. Paloittele molemmat pieniksi paloiksi.

Sulata voi kattilassa ja paista purjoa miedolla lämmöllä ilman, että se saa väriä. Lisää perunat, timjami, suola ja valkopippuri ja paista vielä muutama minuutti. Tämän jälkeen lisää puolet kanaliemestä ja anna kiehua miedolla lämmöllä 20 minuuttia.

Kun perunat ja purjo ovat pehmeitä, aja seos tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää kanalientä vähän kerrallaan, kunnes keitto on mielestäsi tarpeeksi nestemäistä. Kaada joukkoon vielä kermaa ja kuumenna hyvin. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

Viinilasillinen

Gratien & Meyer Crémant de Loire

Purjo-perunasosekeiton seurana maistelimme kuohuviiniä Ranskan Loiresta.

Alfred Gratien perusti vuonna 1864 kellarinsa Saumurin rinteen vanhoihin tuffitykalkkikivigallerioihin. Louhokset oli hylätty useita vuosia, kun Alfred Gratien osti kartanon ja otti yli 20 hehtaaria viiniköynnöksiä ja 5 km gallerioita. Sitten hän pystyi omistautumaan hienien kuohuviinien valmistukseen Saumurissa. Myöhemmin samana vuonna hän siirtyi myös samppanjan tuotantoon perustaessaan toisen talon Epernayen. Pian sen jälkeen hän tapasi viininviljelijän pojan ja Alsacen kotoisin olevan Jean-Albert Meyerin. Vuonna 1884 Monsieur Gratien aloitti työt Château Gratienilla, joka valmistui vasta hänen kuolemansa jälkeen vuonna 1885.

Liiketoiminta menestyi niin hyvin Monsieur Meyerin johdolla, että Madame Gratien päätti vuonna 1896 tehdä hänestä kumppaninsa ja muutti kellareiden nimen Gratien & Meyeriksi.

Gratien & Meyer Crémant de Loire on väriltään kirkkaan vaaleankeltainen ja hieman vihertävä. Tuoksu on avoin ja erittäin kypsän hedelmäinen, mutta kuitenkin varsin hillitty. Siitä voi aistia pääasiassa kypsää punaista omenaa, sitruksia ja hentoa kukkaisuutta, paahteisuutta ja mineraalisuutta.

Maku on kuiva ja toistaa tuoksun aromit. Siitä löytyy tuoksun aromien lisäksi myös kivellisiä hedelmiä, kuten aprikoosia ja persikkaa. Pehmeät kuplat antavat viinille hyvän ryhdin ja jälkimaku on tasaisen omenainen ja supistaa hiukan suuta.

Gratien & Meyer Crémant de Loire on helposti lähestyttävä, samppanjamenetelmällä valmistettu kuohuviini Ranskan Loiresta. Se sopii loistavasti aperitiiviksi ja monenlaisten kala- ja äyriäisruokien seuraan. Purjo-perunakeiton kaverina se maistui kohtalaisesti, ehkä parempi valinta olisi ollut samppanja.

Pisteet: 10,5 p. Hyvä ja helposti lähestyttävä Crémant
Hinta-laatusuhde: +, Hyvä ja edullinen ostos

Faktat:

Viinityyli: Kuohuviini
Tuottaja: Gratien & Meyer
Luokitus: AC Crémant de Loire
Viinialue: Ranska, Loire
Rypäleet: Chardonnay (53%), Chenin Blanc (36%), Pinot Noir (11%)
Vuosikerta: NV (non-vintage)
Ostohinta: 13,98€, Alko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *