blini,  Champagne,  Chardonnay,  Mäti,  Pinot Meunier,  Pinot Noir,  Ranska,  Ruokareseptit,  Samppanja,  Viinit

Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut ja talven viimeiset blinit

Blinikausi alkaa pikkuhiljaa vaihtua parsakauteen ja maaliskuun viimeisen päivän kunniaksi eilen nautiskeltiin tämän talven viimeinen bliniateria. Ulkona sataa lunta, lasissa kuplii tyylikäs samppanja ja seura on mitä parhainta. Loistava hetki siis yhteiselle päivälliselle.

Blinien täytteistä löytyi tällä kertaa klassisesti smetanaa, punasipulia sekä kirjolohenmätiä ja savustettua muikunmätiä. Näiden lisäksi pöydässä oli savuporomoussea ja suolakurkkua.

Blinitaikina

Tarvitset

2 ½ dl maitoa
15 g hiivaa
2 dl tattarijauhoja
1 3/4 dl vehnäjauhoja
2 ½ dl olutta
1/4 tl suolaa
2 kananmunaa
1-1 ½ dl kirkastettua voita

Valmistusohjeet

Lämmitä maito 37-asteiseksi. Murenna hiiva ja liuota se maidon joukkoon. Sekoita jauhot keskenään ja sekoita puolet jauhoista maidon joukkoon. Sekoita joukkoon myös olut. Peitä kulho kelmulla ja anna juuren hapantua huoneenlämmössä yön yli.

Erottele kananmunan keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Lisää taikinajuureen suola, keltuaiset ja loput jauhot.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita varovasti nostellen taikinaan.

Paista blinit kirkastetussa voissa blinipannulla kullankeltaisiksi. Kääntele blinejä paistamisen aikana muutaman kerran.

Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut

Alunperin saksalainen Heidsieckien suku, tarkemmin Charlesin isosetä perusti vuonna 1785 viinitalon Champagnen alueelle Ranskaan. Myöhemmin vuonna 1839 talo jakautui kahdeksi erilliseksi samppanjataloksi: Piper Heidsieckiksi ja Heidsieck & Co -nimisiksi. Vuonna 1851, Charles Heidsieckin ollessa vain 29-vuotias hän perusti omaa nimeään kantavan samppanjatalon.

Charles Heidsieck Réserve Brut on vuosikerraton vakiosamppanja, joka on sekoitus 60:sta eri perusviinistä, jotka tulevat eri palstoilta. Nämä valmistetaan terästankeissa jokainen palsta erikseen. Suurin osa sekoituksesta (40%) on talon vanhimpia reservi-viinejä. Viinien keski-ikä on 10 vuotta, mutta vaihtelee 5-15 vuoden välillä. Toisen käymisensä viini käy pullossa vähintään kolmen vuoden ajan kalkkikellareissa.

Meidän pullo oli kypsynyt kellareissa vuodesta 2016 alkaen ja pullon korkinvaihto tapahtui vuonna 2019.

Viini on väriltään kirkas ja vaaleankeltainen hennon kultaisin sävyin. Kuplat ovat tyylikkäät ja runsaat. Tuoksu on tyylikäs, monivivahteinen, melko runsas ja kypsän hedelmäinen. Siitä voi aistia vihertävää omenaisuutta, sitruksia ja aprikoosia sekä runsasta paahteisuutta ja briossia ja paahtoleipää.

Maku on kuiva, tuoksun tapaan runsas, paahteinen ja hyvin tasapainoinen sekä tyylikäs. Siitä löytyy tuoksun aromien tapaan vihreää omenaa, kypsää sitruunaa ja aprikoosia. Siinä on lisäksi mineraalisuutta, kermaista pyöreyttä ja pähkinäisyyttä. Tavallista runsaampi reservi-viinien määrä ja pitkä pullokypsytys tuovat viinille syvyyttä. Jälkimaku on pitkä ja runsas.

Charles Heidsieck Brut Réserve on tyylikäs ja moniuloitteinen samppanja, joka toimii hienosti mm. blinien seurassa – olipa täytteenä sitten lihaa, kalaa tai kasviksia. Uskoisin sen toimivan myös merenelävien, erityisesti ostereiden seurassa ja sopii myös aperitiiviksi sekä tyylikkääksi kilistelyjuomaksi. Liharuoista ankka ja hanhenmaksa voisivat saada tästä viinistä hienon seuralaisen.

Pisteet: 17,5 p. Erittäin hyvä ja tyylikäs viini
Hinta-laatusuhde: +, Erittäin hyvä, hintansa arvoinen viini

Faktat:

Viinityyli: Kuohuviini, Samppanja
Tuottaja: Charles Heidsieck
Luokitus: AC Champagne
Viinialue: Champagne, Ranska, Reims
Rypäleet: Chardonnay (40%), Pinot Meunier (35%), Pinot Noir (25%)
Vuosikerta: NV (non-vintage)
Ostohinta: 55,99€, Alko

Charles Heidsieck Réserve Brut valittiin maailman parhaaksi Non Vintage -samppanjaksi The Best Wine of the World -kilpailussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *