Kilpailu,  Kokemukset,  Vuoden tarjoilija

Fiiliksiä Vuoden Tarjoilija -kilpailusta

Viime viikolla elettiin jännittäviä hetkiä, kun olin ensimmäistä kertaa mukana Vuoden Tarjoilija -kilpailussa Helsingin Messukeskuksessa. Kyseessä siis vuosittainen, ELO-Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiön järjestämä ravintola-alan saliammattilaisten suomenmestaruuskilpailu. Kokeilla on myös oma Vuoden Kokki -kilpailunsa, joka käydään Vuoden Tarjoilija -kilpailun kanssa samaan aikaan.

Kilpailukerta oli minulle tosiaan ensimmäinen, enkä aikaisemmin ole alan kilpailuissa kilpaillut, vaikka jo opiskeluaikana kilpailutoiminta kiinnostikin ja siitä kovasti haaveilin. Tuntuu jotenkin karmaisevalta sanoa, että olin opiskeluaikana jo liian vanha osallistumaan Taitaja-kilpailuun. 

Haaveeni on nyt kuitenkin toteutunut: olen päässyt kilpailemaan ja fiilis on hyvä. Näin ensimmäisellä yrittämällä matkani päättyi semifinaaliin. Moni on kysynyt olenko pettynyt, kun en päässyt finaaliin: vastaus on ei, en ole pettynyt. Olo on tyytyväinen ja helpottunutkin, en kokenut olevani valmis vielä finaaliin. Tein parhaani, ylitin itseni ja paineensietokykyni ja sain uusia hienoja kokemuksia, se on tärkeintä. Aion hakea mukaan myös ensi vuonna paremmin valmistautuneena. Tämä oli tällainen kokeilukerta.

Kuva (C) Santeri Stenvall / ELO-Säätiö

Semifinaalin kilpailutehtävät olivat mukavan monipuolisia ja osaamista testattiin laaja-alaisesti eri osa-alueilla. Tehtävissä oli mm. ruoan ja viinin yhdistämistä, aperitiivicocktailin valmistusta, jonka pohjana tuli käyttää teetä ja testattiin avec-juomatietoutta.

Lisäksi kilpailutehtäviin sisältyi pöydän kattaminen, kolmen ruokalajin lounaan tarjoileminen neljän hengen seurueelle, johon sisältyi mm. aperitiivicocktailin tarjoilua, saliruoanvalmistustehtävä, viinitarjoilua, kahvi,- tee -ja avec-juomien suosittelua ja tarjoilua sekä petit foursien tarjoilua.

Oma suosikkini tehtävistä oli ehdottomasti saliruoanvalmistustehtävä, jossa tehtävänä oli valmistaa apupöydällä asiakkaiden edessä kylmäsavulohitartar. Toivoisinkin, että nykypäivänä ravintoloissa hyödynnettäisiin saliruoanvalmistusta tai vatitarjoilua. Se tuottaa mielestäni oman lisäelämyksensä ravintolavierailuun.

Kuten sanotaan, kuvat kertoo enemmän kuin tuhat sanaa – joten tässäpä vielä muutama…

Kuva (C) Santeri Stenvall / ELO-Säätiö
Kuva (C Ronja Matilainen
Kuva (C) Ronja Matilainen
Kuva (C) Ronja Matilainen
Kuva (C) Ronja Matilainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *