Hollandaisekastike,  Kala,  Lohi,  Lounais-Ranska,  Parsa,  Ranska,  Ruokareseptit,  Sauvignon

Kevään ensimmäiset parsat ja vähän epäonnistunut hollandaise

Yksi vuoden parhaimmista hetkistä on ehdottomasti se, kun pääsee kokkaamaan ja nauttimaan kevään ensimmäisen parsa-aterian. Ajattelin ensin nauttia parsat ihan vain hollandaisen kanssa, mutta lopulta päätin ottaa lohta mukaan ja hyvä niin, kun fiksuna kotikokkina tyrkkäsin jääkaappikylmän, kauniin hollandaiseni mikroon kuvitellen, että miksikäs se nyt siinä menisi… No pipariksihan se meni, kuten kuvasta näkyy 😀 Mutta, virheistä oppii!

Voi kamala mikä soossi!
Annosmäärä: 4
Tekijä:
Lohta, parsaa ja hollandaise

Lohta, parsaa ja hollandaise

Paistettua lohta, vihreää parsaa ja hollandaisekastiketta
Valmisteluaika: 1 H & 15 MKokkausaika: 40 MKokonaisaika: 1 H & 55 M

Tarvitset:

Paistettu lohi
  • ½ dl merisuolaa
  • 4½ dl vettä
  • 600 g nahallista lohifileetä
  • 2 rkl öljyä
  • 1 rkl voita
Hollandaisekastike
  • 150 g voita
  • 3 kananmunan keltuaista
  • 2 rkl vettä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
Keitetty vihreä parsa
  • 3 kpl vihreää parsaa per syöjä
  • vettä
  • suolaa

Valmistusohjeet:

How to cook Lohta, parsaa ja hollandaise

Lohen valmistus
  1. Valmista ensin suolaliemi. Kiehauta vesi ja lisää joukkoon merisuola. Anna suolan liueta ja jäähdytä liemi.
  2. Liemen jäähdyttyä laita lohifilee suolaliemeen 10-20 minuutiksi. Tämän jälkeen huuhtele filee kylmällä vedellä ja kuivaa talouspaperilla.
  3. Leikkaa filee 4 annospalaksi. Kaada 2 rkl öljyä pannulle ja nosta lohifileet kylmään pannuun nahkapuoli alaspäin. Laita liesi 3/4 -tasolle.
  4. Paista fileet vain nahkapuolelta. Älä liikuttele fileitä paistamisen aikana, vaan anna nahan rauhassa rapeutua. Kala alkaa olla kypsää, kun liha muuttuu vaaleaksi. Tähän menee noin 5–10 minuuttia.
  5. Kun kalan pinta alkaa vaalentua, lisää 1 rkl voita pannulle. Anna voin sulaa. Lusikoi kuumaa voi-öljyseosta kalan päälle muutaman kerran. Kuuma rasvaseos antaa makua ja kypsentää kalan pintaa.
Hollandaisekastike
  1. Sulata voi kattilassa ja anna sen jäähtyä (mikäli sulatetun voin käyttö mietityttää voit leikata 150 g voita pieniksi kuutioiksi).
  2. Mittaa vesi ja keltuaiset kattilaan tai kulhoon ja sekoita tasaiseksi. 
  3. Nosta astia vesihauteeseen ja sekoita voimakkaasti, kunnes seoksesta tulee kuohkeaa ja sakeaa.
  4. Ota astia pois vesihauteesta. Kaada sulatettua voita keltuaisseoksen joukkoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten (vaihtoehtoisesti lisää voita seoksen joukkoon kuutio kerrallaan koko ajan vatkaten).
  5. Mausta kastike mustapippurilla, sitruunamehulla ja halutessasi suolalla.
Keitetty vihreä parsa
  1. Kuori tuoreet parsat esim. perunankuorimaveitsellä. Leikkaa tyvestä kuivahtanut, puumainen kanta pois. Sido 6-7 parsaa narulla annosnipuksi.
  2. Keitä parsaa suolan maustamassa vedessä. Parsan keittoaika vaihtelee varren paksuudesta riippuen. Ohut vihreä parsa kypsyy jo parissa minuutissa, paksumpi 3-5 minuutissa. Myös parsan tuoreus vaikuttaa keittoaikaan. Kokeile kypsyyttä veitsen kärjellä tai tikulla.
  3. Kun parsa on keitetty, nosta parsat varovasti vedestä, avaa narut ja tarjoa hollandaisekastikkeen ja paistetun lohen kanssa.
Created using The Recipes Generator
Tässä vielä todisteeksi kuva viimevuotisesta lohta, parsaa ja hollandaisea -annoksestani – ettei kukaan vaan nyt luule, ettenkö osaisi valmistaa hollandaisekastiketta… Kyllä osaan!

Viinilasillinen

Plaimont Sauvignon 2018

André Dubosc – kolmannen sukupolven viininviljelijä – ryhtyi rakentamaan Lounais-Ranskan alueen viinien mainetta 1970-luvun puolivälissä. Hän ja muut intohimoiset nuoret viininviljelijät muokkasivat paikallisia kuivaa valkoviiniä. Vuonna 1979 nämä naiset ja miehet, jotka panivat sydämensä, sielunsa ja tietonsa tuottamaan parasta, mitä terroir tarjosi, päättivät vahvistaa jalansijaansa yhdistämällä viinikellarit ja kartanot. Ja niin he perustivat Plaimont-liiton (“Pl” Plaisancelle, “Ai” Aignanille ja “Mont” Saint Montille).

Alusta alkaen Plaimont osti alueen hienoimmat linnat ja kartanot rakentaakseen uudelleen nämä ikoniset viinitarhat ja antaakseen alueelle uuden sysäyksen. Kondomion luola ja monet pienemmät viinitilat liittyivät Plaimontiin tukemaan sen kehitystä.

Plaimont Sauvignon on väriltään kirkas, vaaleankeltainen ja hieman vihertävä. Tuoksu on avoin, trooppisen hedelmäinen ja aromaattinen. Päällimmäisenä siitä voi aistia passionhedelmää. Mukana on myös Sauvignon Blanc rypäleelle tyypillistä herukanlehteä, raparperia, hieman karviaista ja sitruunaa.

Maku on kuiva, raikas, kesäinen ja toistaa tuoksun aromit. Siitä löytyy tuoksun aromien lisäksi myös yrttisyyttä. Viini saa hyvin ryhtiä sitrusmaisesta hapokkuudesta ja jälkimaku on pitkä.

Kokonaisuutena Plaimont on herkullinen Sauvignon. Se on raikas, aromaattinen ja tuo kesän mieleen. Se sopii erinomaisesti nautittavaksi kevään parsaherkkujen kanssa. Uskoisin myös, että syksyn rapuherkut voisivat saada tästä viinistä arvoistaan seuraa. Varsinkin esimerkiksi savustetut, kokonaiset katkaravut ja kampasimpukat voisivat toimia hyvin.

Paistettua vaalealihaista kalaa (kuha, turska), kampasimpukkaa, hummerikastiketta ja kukkakaalipyreetä kera tämän viinin voisi olla loistava kokonaisuus. Mutta nyt on aika lähteä pääsiäisen viettoon, palaan ensi viikolla taas blogin äärelle! Hyvää pääsiäistä ihan jokaiselle!

Pisteet: 12 p. Hyvä, raikas, puhdaspiirteinen ja varsin luonteikas viini
Hinta-laatusuhde: +, Hyvä, edullinen ostos

Faktat

Viinityyli: Valkoviini
Tuottaja: Plaimont Producteurs
Luokitus: IGP Comté Tolosan
Viinialue: Ranska, Lounais-Ranska
Rypäleet: Sauvignon
Vuosikerta: 2018
Ostohinta: 9,50€, Alko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *