Cabernet Sauvignon,  Chile,  Lammas,  Maipo,  Punaviini

Lemin särä ja Suomen seitsemän ihmettä

Pääsiäispyhät on nyt taputeltu ja nyt sitten vaan Vappua kohti. Meillä pääsiäistä vietettiin tänä vuonna pienellä porukalla, pääsiäislammasta unohtamatta. Olen viettänyt nyt tasan kuukauden riskiryhmä-karanteenissa. Kahden viikon jälkeen seinien jo melkein kaatuessa päälle puksuttelin varovasti hengityssuojain kaverina jatkamaan huoletonta karanteeniani tänne Etelä-Karjalaan, jossa sukuani asustelee.

Meillä maisteltiin tänä pääsiäisenä Lemin särää, joka tilattiin tietysti Lemiltä, Säräpirtti Kippurasarvesta. Säräpirtti Kippurasarvi on Suomen ainoa yhden ruoan ravintola. Tänne täytyykin joskus mennä ihan paikan päälle särää maistelemaan.

Särä on siis lampaanlihasta ja perunasta leivinuunissa paistamalla valmistettu eteläkarjalainen perinneruoka, jota on perimätiedon mukaan valmistettu jo tuhat vuotta. Särän ainoana mausteena käytetään suolaa. Lihan kypsennyksen loppuvaiheessa kaukaloon lisätään kuorittuja, keitettyjä perunoita. Särän kanssa tarjotaan tyypillisesti ohrarieskaa, kotikaljaa ja vettä.

Särä on saanut nimensä sen valmistamisessa käytetystä koivupuisesta puukaukalosta, särästä. Lemin särä valittiin vuonna 1972 yhdeksi Suomen seitsemästä matkailuihmeestä.

Viinilasillinen

Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon

Viña Tarapacá on vuonna 1874 perustettu viinitila, jonka 2 600 hehtaarin viinitarhat sijaitsevat Chilen sydämessä, Maipo Valleyn Isla de Maipossa, joka on Chilen pienin ja kuuluisin viininviljelysalue. Tarapacán viineissä yhdistyy talon pitkä historia ja nykyajan eleganssi. Lämpötilavaihtelut ja ympäristön rikas ekosysteemi luovat loistavat olosuhteet ensiluokkaiseen viininvalmistukseen. Rypäleiden ainutlaatuisuutta vahvistavat myös viinitilaa rajaava Maipo-joki sekä tarhoja ympäröivä Andien vuoristo, jonka sulamisvedet kastelevat viljelysmaita keväisin.

Viinitalon pääviinintekijänä toimii ansioitunut Sebastián Ruiz. Ruizin visio on jalostaa Tarapacán Gran Reserva -viinien laatua entisestään hyödyntämällä maaperän ominaisuuksia, pinnanmuotoja ja vallitsevaa ilmastoa parhaalla mahdollisella tavalla.

Tarapacá Gran Reserva Cabernet Sauvignon on väriltään melko syvän rubiininpunainen. Tuoksu on mehevä, melko roteva ja tumman marjainen. Siitä löytyy mustaherukkaa, karhunvatukkaa, makeaa mausteisuutta ja yrttisyyttä. Mukana on myös hentoa pippurisuutta sekä setriä.

Maku on täyteläinen, runsaan hedelmäinen, lähes pureksittavan paksu ja toistaa tuoksun aromit. Miellyttävä hapokkuus ja pehmeät tanniinit tuovat kokonaisuuteen ryhtiä. Kokonaisuus on pitkään maistuva ja jää ikäänkuin suuhun pyörimään.

Viini muodosti särän kanssa loistavan yhdistelmän, varsinkin kun mukana oli minttuhyytelöä. Se toimi myös pelkästään perunan kanssa hienosti. Erittäin hieno ja maistuva ruoan ja viinin yhdistelmä

Pisteet: 17 p. Erittäin hyvä laatuviini
Hinta-laatusuhde: ++, Erinomainen löytö

Faktat:

Viinityyli: Punaviini
Tuottaja: Viña Tarapacá
Luokitus: D.O. Valle del Maipo
Viinialue: Chile, Maipo
Rypäleet: Cabernet Sauvignon
Vuosikerta: 2018
Ostohinta: 15,48€, Alko

Lue lisää Säräpirtti Kippurasarvesta:

Säräpirtti Kippurasarvi
Rantatie 1, 54710 Lemi
www.sarapirtti.fi

4 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *