Hummerikastike,  Kala,  Kuha,  Lakritsirisotto,  Ruokareseptit

Herkullinen lakritsirisotto

Voi kyllä, lakritsinmakuista risottoa ja erittäin herkullista sellaista! Ihastuin tähän herkkuun alkuvuodesta käydessäni ravintola Rouxissa maistelemassa 7-ruokalajin maistelumenua. Rouxissa lakritsirisotto tarjottiin paneroidun mateen ja hummerin kanssa, lisää siitä voit lukea tästä postauksesta.

Tällä kertaa made ei pääse hoitamaan annoksen pääraaka-aineen virkaa, vaikka sitä olisikin eilen S-marketin kalatiskistä löytynyt, vaan herkkurisoton kanssa paistoin kotimaista kuhaa ja kokonaisuuden viimeistelin Rouxin tapaan hummerikastikkeella.

Tähän väliin haluan esitellä Villeroy & Bochin upeaa Rock -merkkistä mallistoa, jonka ison ruokalautasen ja kulhon olen juuri hankkinut ja tänään ottanut käyttöön. Varmaan vuoden verran on tullut joka kerta Sokoksessa käydessä näitä astiastoja katseltua ja nyt sitten aloitin keräämään. Samaa mallistoa löytyy myös valkoisena.

Paistettua kuhaa, hummerikastiketta ja lakritsirisottoa

Paistettu kuha

Valmistin kalan hieman eri tavalla kuin yleensä. Helsingin Sanomissa oli tällä viikolla mielenkiintoinen artikkeli siitä, miten ravintolatason kala paistetaan kotona. Salaisuus on ns. kylmän pannun metodissa, jossa kala laitetaan kylmään pannuun nahkapuoli alaspäin ja hitaasti lämpenevä pannu tuottaa kalaan tasaisen kypsyyden ja kauniisti ruskistuneen pinnan. Kalaa ei myöskään tässä menetelmässä tarvitse ollenkaan kääntää paistamisen aikana. Lisäksi suolasin kuhafileen suolaliemessä.

200 g kuhafileetä syöjää kohden
1 dl merisuolaa
1 litra vettä
2 rkl öljyä
1 rkl voita

Valmista ensin suolaliemi. Mittaa 1 dl merisuolaa ja lisää se litraan kiehuvaa vettä. Jäähdytä. Lisää kuhafilee suolaliemeen, 10-20 minuutin suolaus riittää. Nosta filee suolaliemestä, huuhtele kylmällä vedellä ja kuivaa.

Leikkaa kala annospaloiksi. Kaada 2 rkl öljyä isoon paistinpannuun. Nosta kalapalat kylmään pannuun nahkapuoli alaspäin.

Laita liesi ¾-teholle.

Paista fileet vain nahkapuolelta. Älä liikuttele fileitä paistamisen aikana, vaan annan nahkan rauhassa rapeutua. Kala alkaa olla kypsää, kun liha muuttuu vaaleaksi. Tähän menee noin 5–10 minuuttia.

Kun kalan pinta alkaa vaalentua, lisää 1 rkl voita pannuun. Anna voin sulaa. Lusikoi kuumaa voi-öljyseosta kalan päälle muutaman kerran. Kuuma rasvaseos antaa makua ja kypsentää kalan pintaa.

Hummerikastike

1 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
1-2 rkl hummerifondia
2 dl kalalientä
0,5 dl kermaa
cayennepippuria
puristettua sitruunamehua
suolaa

Sulata voita kattilassa. Ota kattila pois liedeltä ja vatkaa voihin jauhot. Laita kattila takaisin liedelle, lisää kalaliemi samalla sekoittaen, vähän kerrallaan.

Lisää kerma ja hummerifondi ja anna kiehua hetki.

Mausta suolalla, sitruunamehulla ja cayennepippurilla.

Lakritsirisotto

1 salottisipuli
2 dl risottoriisiä (carnaoli-, arborio- tai vialone)
1 litra vettä tai kasvislientä
öljyä
1 dl parmesaanijuustoa
lakritsinjuurijauhetta makusi mukaan

Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sitä muutama minuutti keskilämmöllä pannulla öljyssä. Lisää riisi ja paista käännellen, kunnes riisi muuttuu hieman läpikuultavaksi.

Lisää riisin joukkoon vettä tai kasvislientä kauhallinen kerrallaan. Lisää seuraava kauhallinen vasta kun edellinen on lähes kokonaan imeytynyt riisiin.

Maista risottoa kypsennyksen loppuvaiheessa. Riisissä saa olla vielä hieman puruvastusta jäljellä. Kypsä risotto on löysähköä, ja riisinjyvät ovat vielä erillään.

Lisää kypsään risottoon parmesaani ja lakritsinjuurijauhe makusi mukaan.

Lakritsirisotto onnistui ensimmäiseksi kerraksi ihan hyvin, mutta… innokkaana soveltajana tyrkkäsin parmesaanin sijasta sekaan desin Appenzeller -juustoa, koska sitä nyt sattui olemaan jääkaapissa. Älkää hyvät ihmiset missään nimessä tehkö yhtä tyhmästi kuin minä tässä tein – sillä sovellukseni pilasi risoton maun. Muutoin maku oli loistava.

Kannattaa myös lisätä lautaselle koristeeksi jotain vihreää – näin saat annoksesta huomattavasti kauniimman ja vähemmän tylsän näköisen! Minultahan ei tuosta nyt mitään hörsöä löydy ja se oli pieni kolahdus perfektionistiluonteelleni.

Kiitos ja anteeksi, ensi kertaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *