Italia,  Pinot Grigio,  Valkoviini,  Veneto,  Viinit

Tommasi Le Rosse Pinot Grigio

Viime syksynä Italian reissulla Pohjois-Italiassa alkuperäisenä suunnitelmana oli lähteä vierailemaan Venetossa, Tommasin viinitilalla. Ohjelmaa lyhyen kaupunkiloman päiviin kertyi kuitenkin niin mittavasti, että tämä reissu jäi ensikertaan, jos sellainen joskus tulee. Juuri nyt ei ihan hirveästi käy mielessä minkään loman suunnittelu yhtään minnekään. 😀

Tommasi Le Rosse Pinot Grigio 2018

Tommasi Viticoltori on perheomisteinen viinitalo, joka sijaitsee siis Veneton alueella, Valpolicella Classico-alueen sydämessä. Se on perustettu vuonna 1902 ja isoisä Giacomon pieni viinitila on kasvanut vakaasti vuosien kuluessa ja nykyään Tommasi viljelee viiniä myös Veronan DOC-alueella, Trevison Proseccossa, Lombardian Oltrepò Pavesessa, Toscanan Montalcinossa ja Maremmassa sekä Apulian Manduriassa.

Tämä viini, Le Rosse on valmistettu 100-prosenttisesti Pinot Grigio -rypäleestä. Se valmistetaan yllä mainitulla Valpolicella Classicon -alueella 12,5 hehtaarin Le Rosse -nimisellä viinitarhalla kasvaneista rypäleistä. Viini valmistetaan terästankeissa, joissa se saa myös kypsyä neljän kuukauden ajan ennen pullotusta.

Viini on väriltään vaaleankeltainen, hieman vihertävinkin sävyin. Tuoksu on varsin hedelmäinen ja tuo ensimmäisenä mieleen päärynän ja kypsemmän omenan. Siitä voi aistia myös valkoisia kukkia ja persikkaa.

Maku on lähes kuiva, pirteän hedelmäinen ja toistaa tarkasti tuoksun aromit. Siitä löytyy myös hennon yrttisiä ja mineraalisia vivahteita. Pirteä hapokkuus nostaa veden kielelle ja supistaa hiukan suuta. Tasainen ja omenaan vivahtava jälkivaikutelma.

Kokonaisuutenahan Tommasin Le Rosse Pinot Grigio on varsin maukas ja helppo arkiviini. Sitä voi helposti lipitellä lämpimänä kesäpäivänä ystävien kesken, mutta uskoisin sen toimivan vaaleiden kalaruokien kanssa ja miksei myös kesäisten salaattien kumppaniksi. Me bongasimme kaupasta uutuutena Naapurin Maalaiskanan Salmiakki Wingsit, joiden seurassa kokeilimme viiniä. Viini korosti hauskasti wingsien salmiakkisuutta.

Pisteet: 10,5 p. Varsin maukas ja helppo arkiviini kesään
Hinta-laatusuhde: – Laatu ei aivan vastaa hintatasoa.

Faktat:

Viinityyli: Valkoviini
Tuottaja: Tommasi Viticoltori
Luokitus: IGT Delle Venezie
Viinialue: Italia, Veneto, Valpolicella Classico
Rypäleet: Pinot Grigio
Vuosikerta: 2018
Ostohinta: 13,00€, Alko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *