Horsma,  Kananmuna,  Sienikastike

Kevään villiyrttiherkut: paistettu horsma

Horsma, tunnetaan myös nimellä köyhän miehen parsa on nyt parhaimmillaan. Sitä voi tosiaan käyttää parsan tapaan, mutta on syytä pitää kiirettä, sillä vain horsman nuoret versot ovat syötäviä. Mitä vanhempi ja suurempi maitohorsma, sitä puumaisempi varsi on ja sitä happamammalta se maistuu. Me paistoimme horsmat pekoniin käärittyinä pannulla, mutta sen voi valmistaa hyvin myös uunissa.

Horsmien kaveriksi valmistimme myös Hansin Matkassa TV-sarjan innoittamana uppomunaa ja sienikastiketta, jota nähtiin Laura Huhtasaaren jaksossa.

Tekijä:
Paistetut horsmat

Paistetut horsmat

Pekoniin käärittyä paistettua horsmaa, uppomuna ja suppoilovahverokastiketta
Valmisteluaika: Kokkausaika: 30 MKokonaisaika: 30 M

Tarvitset:

Sienikastike
  • 250g tuoreita sieniä (tai pakaste- tai suolasieniä liotettuna ja ylimääräiset nesteet puristettuina)
  • 1-2 keltasipulia kuorittuna ja pilkottuna
  • 1 valkosipulinkynsi murskattuna
  • 3-4 rkl voita
  • 1-2 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl kasvis- tai kanalientä ja tai sienten turvotuslientä (vesi, joka lisätään kuivattujen sienten päälle)
  • 2 dl kermaa
  • suolaa ja pippuria maun mukaan
  • 2 rkl silputtua ruohosipulia
Paistettu horsma
  • Nuoria maitohorsman versoja
  • Pekonia
  • Suolaa
Uppomuna
  • 1 l vettä
  • 0,7 dl etikkaa
  • 1 kananmuna syöjää kohti

Valmistusohjeet:

Sienikastike
  1. Kuullota sipulit kevyesti voissa. Lisää valkosipuli. Älä ruskista. Lisää sienet ja nyt saa himan ruskistaa, tai sitten voi vain kuullotella. 
  2. Lisää jauhot ja kypsennä niitä 3-4 min. Varo kuitenkin, että jauhot eivät pala/ ruskistu. 
  3. Lisää liemi joka saa olla aika vaaleaa. Kiehauta ja lisää kerma. 
  4. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria ja viimeistele ruohosipulilla.
Paistettu horsma
  1. Poimi nuoria maitohorsmanversoja joiden varsi ei ole vielä paksu, ja joihin ei ole kasvanut runsaasti lehtiä. Noin 10-senttiset tai hieman pidemmät versot ovat parhaita.
  2. Perkaa versot kuten parsa. Leikkaa juurityvestä kova pää pois. Jätä tupsupää versoon, aivan kuin parsaan jätetään nuppupää. Kuori varsi kuorimaveitsellä tai juustohöylällä.
  3. Kääri versot pekoniin ja kypsennä maitohorsmaa pannulla voissa/oliiviöljyssä pari minuuttia. Parsojen tapaan ohuet versot kypsyvät pannulla nopeasti. Sirottele pinnalle vielä hieman suolaa.
Uppomuna
  1. Kiehauta vesi ja anna sen kiehua hetki, jotta keitinveden ylimääräinen happi kiehuu pois.
  2. Lisää veteen etikka ja riko kananmuna kuppiin.
  3. Kaada muna varovasti keitin veteen ja tee kauhalla veteen pyörre.
  4. Keitä munia pari minuuttia ja nosta pois vedestä.
Created using The Recipes Generator

2 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *